
7 July 2016 

 

Dear Presiding Officer 

The Draft Wales Bill and the Welsh Language Measure (Wales) 2011 

During an event organised by The Welsh Language Society last night on 
strengthening Welsh language rights, the impact that one of the provisions 
of the Draft Wales Bill would have on the power to fully implement the Welsh 
Language Measure (Wales) 2011 was highlighted.  You asked me to provide a 
note on the matter.  I hope that this note will enable you to give full 
consideration to the matter and to take action as you see fit. 

Section 43 of the Welsh Language Measure (Wales) 2011 restricts the 
Assembly from making Welsh Language Standards specifically applicable to 
Crown Ministers in regulations, unless the Secretary of State has given 
consent.  There is no provision in that Measure to place a similar restriction 
on the power of the Assembly to make the Welsh Language Standards 
specifically applicable to ‘Government departments’ and ‘non-devolved 
authorities’.  I have carried out Standards Inquiries, in line with Section 61 of 
the Measure, in relation to some ‘Government departments’ and ‘non-
devolved authorities’.  As a result, some ‘non-devolved authorities’ have 
already been named in regulations passed by the Assembly under Section 39 
of the Measure.  I await the Assembly passing regulations to make the 
Standards specifically applicable to some ‘Government departments’. 

Section 8, Schedule 2 of the Draft Wales Bill makes it a requirement for the 
Assembly to obtain consent from the relevant UK Government Minister in 
order to place a function on a Crown Minister, a Government department or 
a non-devolved authority, or to amend or abolish their functions.  In line with 
that, if the Assembly replaced the Welsh Language Measure (Wales) 2011 
with a new Welsh language Act, it would need the consent of the relevant UK 
Government Minster in order to provide in that Act for making provisions 
relating to the Welsh language applicable to that full range of persons.  This 
would greatly restrict the Assembly’s current freedom to make duties 
relating to the Welsh language applicable to ‘Government departments’ and 
‘non-devolved authorities’. 

An objective of the Standards system, which is central to the Welsh Language 
Measure (Wales) 2011, is to ensure greater consistency in Welsh language 
services to Welsh speakers.  Without the power to ensure through legislation 
that ‘Government departments’ and ‘non-devolved authorities’ provide Welsh 
language services, I am unsure about to what extent that objective can be 



achieved.  Some ‘Government departments’ and ‘non-devolved authorities’ 
provide services that everyone is required to use and services that are 
essential to individuals’ wellbeing.  It is vital that such services are available 
in the Welsh language for the people of Wales.  I fear, if the Draft Wales Bill is 
passed as it is, that less of those vital services would be available in the 
Welsh language in future, which would have a detrimental impact on some 
Welsh speakers. 

Even if the Assembly did not replace the Welsh Language Measure (Wales) 
2011 with a new Welsh language Act, it is possible that passing the Draft 
Wales Bill as it is would lead some ‘Government departments’ and ‘non-
devolved authorities’ to question the Assembly’s power to make Standards 
specifically applicable to them in regulations under Section 39 of the Welsh 
Language Measure (Wales) 2011, without the consent of the relevant UK 
Minister. 

One way to address this problem would be to make the Welsh language an 
exemption in the provisions of Section 8, Schedule 2 of the Draft Wales Bill, 
on the basis that that Section limits the Assembly’s current powers in 
relation to the Welsh language. 

I hope that you will share my concern regarding this important matter and 
that you will raise this matter as part of your discussions on the Draft Wales 
Bill.  You are welcome to get in touch if you would like to discuss the matter 
further. 

Yours sincerely 

Meri Huws 

Welsh Language Commissioner 


